Долати виклики війни допомагає згуртованість

Ефективно управляти територіями, долати виклики війни допомагає згуртованість. Про це говорив голова Тальнівської міської громади Василь Сідько під час зустрічі з регіональними журналістами, яких Харківський пресклуб зібрав на Уманщині.

Громада на весь район

Під час децентралізації Тальнівська міська територіальна громада об’єднала увесь колишній Тальнівський район.

— Спочатку в 2016 році, коли відбувалося добровільне об’єднання громад, була створена ОТГ з числа Тальнівської міської та Гордашівської, Здобутківської, Соколівоцької сільських рад. Під час адмінреформи в 2020 році згуртувалися всі села району, тепер це — наша тергромада, — пояснив специфіку території Василь Сідько. — Практика показала, що таке рішення — виправдане. Нам немає що ділити ні у медичній чи освітній сферах, ні в соціальному захисті. Як склалося історично, так є й нині. Створили три старостинські округи, десь на шість тисяч жителів у кожному. Старости працюють у великих селах, є в них службові кабінети і в адмінприміщенні міської ради. В інших населених пунктах призначені адміністратори: це — працівники ЦНАПу, які виконують адміністративні функції.

Медійники поцікавилися, чи вдається забезпечити контроль за всіма населеними пунктами, що мовби залишилися без господаря.

— Можливо, якби був староста в кожному селі, міському голові було б набагато легше працювати, — зізнався Василь Петрович. — Бо керівник у селі — фігура політична: спілкується з населенням, вирішує проблемні питання, пом’якшує нюанси. Але, враховуючи ситуацію з бюджетом, змушені піти шляхом економії. Таке рішення ухвалили депутати. Як буде далі, побачимо. Поки що змінювати встановлений порядок немає потреби. Адміністратори, а це фактично колишні працівники сільських рад, надають практично всі послуги: приймають документи, видають довідки, за потреби передають інформацію електронною поштою на центральний ЦНАП. Колапсу немає.

Перші переселенці були з сусіднього району

— Внутрішньо переміщені особи прибули в громаду з першого дня повномасштабної війни, — розповів голова громади. — Потривожені вибухами люди приїхали з постраждалого сусіднього району, їх селили в гуртожитки освітніх закладів. Багато прибували з Києва. Переселенці з пошкоджених територій рухалися на захід країни, в нас зупинялися на день-два для короткого перепочинку. Їх тимчасово поселяли в садочках, готували для них їжу. Так приймали близько п’яти тисяч осіб. Зараз постійно проживають 1400 переселенців. Мешкають як у приватних будинках родичів, друзів, знайомих, так і в будівлях громади. В освітньому закладі облаштували пункт компактного проживання на 60 осіб, де поселили вимушено виселених людей із Донеччини, їм надається гуманітарна допомога.

Реалізацію соціальних та інфраструктурних проєктів для внутрішньо переміщених осіб допомагають фінансувати міжнародні партнери. В одному з сіл неподалік Тального колишнє приміщення школи реконструюють під невеликі квартири. Тут не менш як п’ять років житимуть 126 осіб, зараз формується черга на заселення.

Працюють на теренах Тальнівської громади й релоковані підприємства. Василь Сідько навів приклади допомоги в їхньому становленні та розповів про користь, яку отримала громада від їхньої діяльності.

Українська Перемога — на першому місці

За словами Василя Сідька, українська Перемога — на першому місці з усіх найбільш актуальних завдань. Територіальну цілісність України захищають 1400 жителів громади. На допомогу ЗСУ цього року асигнували 12 мільйонів гривень.

— Громада шукає можливість виділити кошти щоразу, коли надходять листи командирів військових підрозділів про потреби в спорядженні та обладнанні, — пояснив адресність підтримки очільник громади. — Ми не можемо виділяти гроші суто військовим. Для їхньої підтримки створена благодійна організація. З перших днів війни діє Рада оборони громади, що ухвалює рішення, фінансування погоджує обласна військова адміністрація, й лише після цього закуповуємо дрони, антидронові рушниці та інше за запитами. Одноразово можемо виділити до півмільйона гривень на військову частину. Залучаємо й додаткові ресурси від місцевого бізнесу.

Стійкість та єдність роблять народ незламним.

Тетяна КАЛИНОВСЬКА, м.Тальне

Читайте також: Ветеранський простір запрацював на Тальнівщині

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *