Фахівці звертаєть увагу на зовнішній вигляд продукції, смак, наявність механічних пошкоджень, а ще перевіряють радіологічний фон.
— Обов’язково встановлюється походження продукції, звідки вона до нас приїхала, — пояснює начальник відділу безпечності харчових продуктів головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров. — Зокрема, цього року не допустили до реалізації на ринках області 55 кг полуниці. Ягода не пройшла перевірку саме за показниками органолептики, тобто вона мала механічні пошкодження. Зазвичай така ягода дуже швидко пліснявіє і псується, тож її не можна допускати до споживача.
Окрім того, у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи періодично проводяться дослідження радіологічного фону продукції. Обов’язковий також контроль щодо забруднюючих речовин, особливо нітратів. Максимально допустима норма нітратів у сезонних фруктах і деяких овочах — не більше ніж 60 мг на 1 кг.
За словами фахівця, кожна партія рослинної продукції, яка щодня заїжджає на офіційний ринок, досліджується лабораторією, спеціалісти відбирають зразки продукції і відповідно до встановленого порядку проводять дослідження.
Після проведення досліджень лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи видається підтверджувальний документ – експертний висновок на цю партію продукції.
Тож, щоб убезпечити себе від придбання неякісної продукції, фахівець радить купувати її тільки на офіційних ринках, де вона проходить належну перевірку.
Про це йдеться на сайті ГУ Держпродспоживслужби в області.