Чи корисні страви з грибів для дітей?

         Гриби в своєму складі мають велику кількість корисних речовин та мікроелементів: клітковина, білок, вітаміни А, С, групи В, K, а також органічні кислоти та фосфор. Майже всі складові мікроелементи містяться у шапці грибів.
         Та батькам треба знати, що гриби не дають малолітнім дітям не через цей, на перший погляд, багатий вітамінний коктейль, а тому, що в грибах є хітин. Хітин — це різновид білку, з якого у природі формується панцир тварин та комах До того ж, саме хітин не дає організму засвоювати інші поживні речовини, яких у грибах досить багато. У результаті користі від вживання грибів для дитини жодної, проте для травної системи дитини, яка до 7-річного віку лише формується це вкрай небезпечно. Гриби — це своєрідна природна губка, яка вбирає багато шкідливих речовин з навколишнього середовища- повітря, води, землі. Отож гриби, зібрані в лісі чи навіть вирощені у спеціально відведених місцях — не найкраща їжа для дитини.

          На думку лікарів, до 2-х років дітям не можна їсти гриби в жодному разі; з 2-х років можна поступово вводити гриби до раціону дитини, але це повинні бути гливи чи шампіньйони в дуже незначній кількості, спеціально для цього вирощені; з 7 років можна поступово збільшувати кількість грибів у раціоні. Проте деякі педіатри все ж дотримуються думки, що навіть у 7 років дитячий організм ще не здатен адекватно сприйняти хітин, тому краще почекати до 10-12 років, коли цей продукт принесе реальну користь, а не шкоду дитині.

         Які наслідки для дитини можуть бути після вживання грибів?

  • Отруєння високотоксичними грибами: блідою поганкою та мухоморами.
  • Отруєння токсинами умовно-їстівних грибів, що недостатньо термічно оброблені.
  • Отруєння їстівними грибами можливо у випадку інфікування їх патогенною мікрофлорою. Можлива токсикоінфекція.
  • Отруєння при вживанні їстівних грибів, збираних у місцях високого токсичного забруднення (солі важких металів, ядохімікати, радіаційне забруднення тощо).
  • Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту дитини (хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунку або дванадцятипалої кишки, хронічний панкреатит, холецистопанкреатит та інші).

         Що робити, якщо дитина отруїлася грибами?

         При підозрі, що погіршення стану дитини пов’язане з вживанням грибів, потрібно ТЕРМІНОВО звернутися за медичною допомогою до найближчого лікаря. Чому ситуація така серйозна і потребує невідкладної медичної допомоги?

         Якщо була з’їдена грибна страва, можуть виникати ураження шлунково-кишкового тракту, нервової системи, нирок та печінки. Якщо дитина випадково з’їла бліду поганку чи неїстівного гриба стан дитини може погіршитися за хвилини. На превеликий жаль, летальних випадків від отруєння грибами серед дітей         дуже багато. Зважаючи на це потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.

         За даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з початку осені на Черкащині зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, під час яких постраждало 15 осіб , з них 8 дітей в т. ч. двоє до двох років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *