У розчинній каві менше кофеїну, ніж у меленій. В середньому, в 1 ч.л. розчинної міститься 27 мг кофеїну, тоді як у порції заварної — до 95 мг.
Окрім кофеїну та поліфенолів, у каві є кафестол і кафеол, але переважно в заварній, каві по-турецьки. Ці речовини, особливо, кафестол, діючи на певні рецептори, можуть підвищувати синтез
холестерину. Якщо заварну пити часто, це може суттєво порушити холестериновий обмін. Причому, більше у жінок. При високому рівні холестерину або захворюваннях серця розчинна кава стане безпечною альтернативою заварній.
Але той же кафестол знижує ризик діабету та має протиракові властивості. Тому інколи можна й «по-турецьки». Людям, які страждають на захворювання шлунка, пити розчинну каву натще не рекомендується, адже це напій із підвищеною кислотністю. Негативно розчинна кава діє й на нирки.
Крім того, консерванти, яких багато в розчинній каві, негативно впливають на обмін речовин, провокуючи виникнення целюліту.