Особисто я переконуюся в цьому вже не перший раз і не один рік. Бо й у торговельних закладах вона не залежується, й цікавляться нею потенційні покупці. Неабияку популярність має копчена риба на фронті, де її залюбки смакують не лише воїни-черкащани, котрі знають смак Сидоренкових копчених лящів ще з цивільного життя, а й їхні бойові побратими, що спробували черкаських лящів, привезених волонтерами. Як мені говорили бійці, досить один раз посмакувати таким незвичайним смаколиком, щоб потім знати їхню цінність.
Звертається вся Україна
Олександр Сидоренко під час спілкування зі мною час від часу перепрошував, і, перервавши розмову, відповідав на телефонні дзвінки. А їх було таки немало. Й стосувалися здебільшого одного питання.
— Підприємців цікавить, чи зможемо ми прийняти їхню сировину, як довго триватиме процес коптіння, тому й телефонують, — пояснив Олександр Іванович. — Адже їх турбують не лише терміни нашої роботи, а й можливий наплив потенційних замовників, чи не стане на заваді одночасна величина партії продукції. Хто з нами давно співпрацює, той знає, що має місце певна сезонність замовлень. Зараз, між іншим, спостерігається деякий спад, дещо дрібнішими бувають і самі партії. Але затишшя чи зупинки виробничого процесу не відчувається, потік дещо обмілів, та — не перервався.
Цікавлюся місцезнаходженням потенційних замовників, чи це, в основному, черкащани?
— Підприємців із нашої області — більшість, проте не бракує їх і з інших регіонів, — додає Олександр Сидоренко. — Географія наших замовників фактично охоплює майже всю територію України. Навіть є з Сумщини, не бракує їх із Запорізької та Дніпропетровської областей, зокрема — з Нікополя. Можливо, хіба що із Закарпаття та прикордоння від Польщі менше звертань. Тут уже, швидше за все, даються взнаки відстань, віддаленість та логістика. А загалом, то найбільші, сказати б, найсолідніші наші партнери, знаходяться в нашій області та в Черкасах. Це, зокрема, товариство з обмеженою відповідальністю «Тамако Інвест», очолюване Ярославом Новицьким. Це ТОВ є тим підприємством, що робить нам левову частку від усіх замовлень щорічно. Багаторічна співпраця дала свої результати, які взаємно корисні обом підприємствам. А я особисто вдячний Ярославу Всеволодовичу за його підтримку, яку він надавав у багатьох моментах, зокрема й тих, що стосуються економіки.
Гарантія якості — в технології
Смачна копчена риба з коптильних камер підприємства Олександра Сидоренка була й залишається поза конкуренцією серед споріднених виробництв. Чому? Бо тут використовується давня, сказати б, класична технологія як самого коптіння, так і підготовчих процесів. Вони не спрощуються й не скорочуються, немає ніякої гонитви за економією часу для того, щоб риба просоліла, чи щоб менше солі затратити на саме засолювання. Так само не скорочується й період коптіння. А найголовніше: підприємство Сидоренка не застосовує хімії в процесі виробництва. Тут ніколи не використовували й не використовують так званий рідкий дим, бо це — хімія.
— Джерело нашого диму — це справжня соснова тирса, що тліє в топці однієї камери згорання й надходить після очистки безпосередньо в три коптильні камери, — пояснив Олександр Іванович. — Ніяких домішок до тирси не допускаємо, як і того, щоб вона мала якусь цвіль чи плісняву. Прагнемо мати запас тирси на місяць, максимум — на півтора місяця роботи. Процес коптіння партії риби — безперервний, триває цілодобово. Камеру згорання тирси та систему очистки диму для копчення понад три десятиліття тому конструював ще мій покійний батько з нашими ветеранами Миколою Васильовичем Єременком та Юрієм Олексійовичем Іванцем. Метал — міцний, конструкція — досконала, технологія — надійна. Все ніби просте й примітивне, але працює безвідмовно. А головне — гарантує якісне, справжнє коптіння.
Ярослав Новицький: «Переживаємо за нього»
Я поспілкувався з добродієм Ярославом Новицьким, директором ТОВ «Тамако Інвест», запитав про їхню співпрацю з Олександром Сидоренком.
— Наші підприємства єднає давня співпраця, — відповів Ярослав Всеволодович. — Ми по-справжньому переживаємо за нього, прагнемо, щоб все у нього ладилося. Олександр Іванович належить до числа тих людей, які сповна віддаються своїй справі, не опускають руки, не впадають у розпач. За час його роботи на об’єкті стало більше порядку, підлеглі сумлінніше ставляться до своїх обов’язків, бо за приклад їм слугує сам Олександр Іванович. А в результаті — більш якісною стала продукція. Тож і не скорочується число замовників на послуги, які тут надають, не рідшає кількість партнерів на співпрацю.
Що ж, ємка й конкретна оцінка Ярослава Всеволодовича, як мовиться, — нічого додати. Бо за нею — роки й десятиліття їхньої співпраці.
Василь МАРЧЕНКО, фото автора. м.Черкаси