Фахівці Держспоживслужби в області надали кілька порад, як уникнути отруєння. Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують у магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
У жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
остерігайтеся пластинчастих грибів;
не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба – втрата води та накопичення токсинів;
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
не вживайте сирих грибів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте “швидку допомогу”.