Як вибрати якісну фабричну тушонку

Одним із найважливіших показників якості готових консервів начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров називає герметичність банок, що забезпечує зберігання консервованого харчового продукту.

«Негерметичність консервів – це основна вада, що спостерігається після стерилізації», – зазначив Сергій Гончаров.

Фахівець наголошує, що банки у фабричних консервів повинні бути гладенькими, без тріщин, різних деформацій, іржі, чорних плям, патьоків. Кінці банки повинні бути пласкими або злегка вигнутими. Допускаються незначні перегини жерсті, незначні вм’ятини, матовість та сліди від обладнання.

«Не варто купувати консерви, які на поверхні банки мають значні механічні пошкодження, пом’ятості, елементи вакуумної деформації, іржі, забруднення», – розповів Сергій Гончаров.

Тушонка у склотарі має переваги перед закритими бляшанками, адже через скло можна побачити вміст консерви. Усередині банки повинні проглядатися волокна порізаного м’яса, а не перемелений фарш, не грудки пофарбованої сої, не шкіра і не вода, що збільшує вагу.

За словами Сергія Гончарова, особливу увагу слід звертати на виявлення банок із «бомбажем» та негерметичних.

Бомбажними вважаються банки, що мають здуття. У випадку недостатньої стерилізації (порушення режиму температури), значного обсіменіння м’ясної сировини мікрофлорою, перетримування м’яса на виробничих столах або порушення герметичності банок у них після стерилізації відбувається посилений ріст мікроорганізмів, що призводить до мікробіологічного бомбажу. Споживання такої консервованої продукції може призвести до важких токсикоінфекцій.

При купівлі консервів варто звертати увагу на маркування продукту, зокрема:

  • на дату виготовлення,
  • термін придатності,
  • умови зберігання,
  • інгредієнтний склад продукту.

Якщо відкрита банка з ще не завершеним терміном зберігання викликає у вас підозру, бентежить запах або зовнішній вигляд вмісту, краще не ризикуйте власним здоров’ям і не пробуйте сумнівний продукт.

Зберігайте чек після покупки, адже за його наявності повернути недоброякісний товар буде простіше.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *