З асортиментом найбільш популярних аматорських сортів помідорів у нашому регіоні ознайомилися студенти на засіданні наукового гуртка кафедри овочівництва в Уманському національному університеті. Самі й дегустували плоди, щоб з’ясувати переваги та недоліки, які варто враховувати, обираючи помідори для вирощування.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, — понад 500 сортів і гібридів томатів. Є більш поширені у промисловому виробництві, є улюбленці городників і дачників.
Гуртківцям були представлені плоди помідорів усіх п’ятьох товарних груп, від дрібних до крупних: чері, коктейльний, сливоподібний, китицевий і Біф-тип (масою 200-300 грамів). Жовті — Золотий потік, Де Барао жовтий, помаранчеві — Апельсин, Хурма, Загадка природи, рожеві — Рожевий велетень і Волове серце рожеве, фіолетові — Чорний принц, червоні — Сливка гігант, Де Барао червоний, Чері, а також строкаті — Римський смугастий.
Найбільше гуртківцям смакували Де Барао жовтий, Де Барао червоний і Чері. Сорти Де Барао вже понад 40 років популярні в Україні завдяки стійкості до фітофтори, плоди — м’ясисті, з двома камерами всередині. Кущ — високорослий, тож потребує опори. Рожевий велетень — особливо соковитий, сорт — крупний, урожайний, але томат схильний до розтріскування шкірки і невизрівання біля плодоніжки. Також через перепади вологості схильний до розтріскування Сливка гігант. А найбільш стійкі до травмування плоди сорту Римський смугастий, з’ясували студенти.
Про це інформують на сторінці вишу.