Цьогоріч на Черкащині через перевищення вмісту нітратів до реалізації не допустили 6 880 кг рослинної продукції. Про це йдеться на сайті головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області
— Загалом протягом цього року спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби провели 40 тисяч 552 лабораторні дослідження зразків рослинної продукції, — розповів начальник відділу безпечності харчових продуктів головного управління Держпродспоживслужби в області Сергій Гончаров.
Зокрема, проведено 8 396 досліджень з метою визначення органолептичних показників зазначеної продукції; 681 — радіологічне дослідження та 8 396 лабораторних досліджень з метою встановлення вмісту нітратів у рослинній продукції.
— За результатами лабораторних досліджень не допустили до реалізації 7 030 кг рослинної продукції, зокрема 6 880 кг — через перевищення вмісту нітратів, – зазначив Сергій Гончаров.
Як повідомив фахівець, більше нітратів у зелених плодах, ніж у стиглих. У сільськогосподарських рослинах найбільше нітратів міститься в салаті (особливо тепличному), у редьці, петрушці, редисці, столовому буряку, капусті, моркві, кропі. У буряках і моркві більше нітратів у верхній частині коренеплоду, а в моркві також і в її серцевині, в капусті — в качані, у товстих черешках листя і у верхніх листках. У всіх овочів і плодів найбільше міститься нітратів у шкірці.
При невеликому споживанні нітратів із їжею вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то шкода значно посилюється.