icon clock03.02.2025
icon eye9
Суспільство

Стан озимих культур: які прогнози на весняний сезон

Перезимівля озимих культур — важливий етап для подальшого розвитку рослин, що безпосередньо впливає на величину та якість урожаю в весняно-літній період. Своєчасне виявлення проблем допоможе знизити негативний вплив екстремальних погодних умов і забезпечити здоров’я рослин.

Моніторинг фітосанітарного стану посівів

Фахівці управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області здійснюють постійний моніторинг стану озимих культур протягом усієї зими. Для цього використовують метод відрощування рослин у монолітах, який дає змогу точно оцінити життєздатність посівів і рівень ураження хворобами.

25 січня було проведено перший відбір монолітів. Результати показали, що 95-100% рослин залишаються життєздатними, що є позитивним показником для подальшого розвитку. Проте на посівах озимої пшениці та ріпаку виявлено розвиток таких хвороб, як септоріоз, борошниста роса, пероноспороз та фомоз, зі збереженням інфекційного запасу на 0,5-5% рослин.

Очікувані загрози весною

У лютому, при теплій погоді, високій вологості повітря та ранкових туманах, на посівах озимини ймовірно поширяться згадані хвороби. Також можливий розвиток кореневих гнилей і снігової плісняви, які можуть негативно позначитись на стані рослин. Тому фахівці планують активно контролювати ситуацію і вживати заходів для обмеження поширення захворювань.

Поширення гризунів

Не менш важливим є контроль за чисельністю мишоподібних гризунів. За результатами обстежень, заселеність посівів озимини складає 4-9% обстежених площ, де зафіксовано від поодиноких нір до трьох жилих колоній на гектар. У багаторічних травах і неорних землях заселеність досягає 24-67%, з наявністю 2-5 колоній.

Зміна погодних умов (тепла погода, помірне зволоження ґрунту) сприяє швидкому відновленню популяції гризунів, що може призвести до повторного заселення сільськогосподарських угідь. Тому важливо оперативно реагувати на збільшення чисельності гризунів і вчасно проводити заходи щодо їхнього контролю.

Спільними зусиллями спеціалістів та аграріїв можна зменшити негативний вплив несприятливих умов і забезпечити здоровий розвиток рослин у весняно-літній період.

Читайте також: В які країни йде експорт агропродукції з Черкащини

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *