icon clock03.06.2024
icon eye49
Суспільство

Які найчастіші порушення в закладах освіти щодо харчування

В період березень-квітень фахівці відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області (м. Сміла), спільно з органами місцевого самоврядування провели комісійні обстеження щодо організації харчування у закладах освіти.

Загалом проведено 60 комісійних обстежень, з них 31 заклад загальної середньої освіти та 29 закладів дошкільної освіти.

Під час комісійних обстеження фахівцями відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини зверталася увага на дотримання закладами освіти, вимог законодавства про харчові продукти та дієвість запроваджених постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Найпоширенішими недоліками в закладах освіти є:

  • відсутні результати проведення виробничого лабораторного контролю якості харчових продуктів, готових страв, питної води, змивів з об’єктів довкілля та обладнання харчоблоків;
  • не актуалізовані накази щодо складу робочої групи НАССР відповідно штатного розпису на день обстеження;
  • програми передумови системи НАССР розроблені без врахування методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2020 №2347;
  • не проводиться верифікація програм передумов та технологічних процесів.

Під час обстежень активно проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог законів України. За результатами проведених комісійних обстежень органи місцевого самоврядування та керівникам об’єктів направлено аналітичні інформації з пропозиціями щодо вжиття заходів по усуненню виявлених недоліків.

Про це повідомив заступник начальника Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області (м. Сміла) Микола ЩЕРБАКОВ

Читайте також: Харчування дітей у школах: владці підбили проміжні результати

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *