icon clock09.10.2024
icon eye37
Суспільство

Вшанували легендарного борця

Напередодні 153-ої річниці від дня народження відомого борця Івана Піддубного відбулася низка заходів, присвячених його пам’яті.

В Черкаському СК «Будівельник» 7 жовтня урочисто відкрили Всеукраїнський турнір з боротьби вільної серед юнаків та дівчат, боротьби греко-римської серед юнаків пам’яті Івана Піддубного. Силами мірялися понад 300 борців із 15 областей України. Впродовж двох днів молоді спортсмени демонстрували вміння, мужність та волю до перемоги. Ці змагання — своєрідне продовження багаторічної традиції вшанування пам’яті Івана Піддубного.

Наступного дня, 8 жовтня, в Красенівці — рідному селі Івана Піддубного, де він народився й виріс, урочисто поклали квіти до його пам’ятника. Представники влади та спортивної спільноти віддали данину поваги людині, яка своїми досягненнями прославила Україну.

Чимало зусиль для збереження пам’яті про борця та популяризації греко-римської боротьби доклав Петро Душейко. Він — один із ініціаторів повернення імені легендарного богатиря Івана Піддубного в Україну. Звертаючись до присутніх, він згадав Івана Гавриловича Богдана, олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби в Римі (1960 р.). Підкреслив його вагомий внесок у розвиток спорту, започаткування турніру в Красенівці. Ще у шістдесяті роки Іван Богдан зумів зробити турнір з греко-римської боротьби в селі настільки популярним, що на нього приїздили мірятися силою понад двісті спортсменів.

— Тоді не було належних умов для проведення змагань та проживання. Почесні гості часто зупинялися у звичайних сільських хатах. А це були чемпіони Олімпійських ігор, чемпіони світу, — зазначив Петро Григорович. — Вони боролися просто неба, на сільському вигоні, на простих матах, та головне — з великим бажанням.

Петро Душейко висловив щиру надію, що після Перемоги України та закінчення війни традиції великих спортивних змагань повернуться на батьківщину видатного Івана Піддубного.

Читайте також: Спорт гартує фізично й ментально

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *