До Дня Європи у ДНЗ №18 міста Умань організували смачну подорож країнами Європи — вихованці та їхні батьки знайомились із новими смаками, вивчаючи традиції інших народів через адаптовані страви європейської кухні. Проєкт реалізовано за підтримки Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради.
У межах заходів до Дня Європи дошкільний навчальний заклад №18 м. Умані перетворив щоденне харчування малечі на захопливу подорож кулінарною картою Європи. Вихователі разом із кухарями та батьками презентували малюкам сучасне, збалансоване меню, натхнене європейськими стравами.
Рецепти обирали не навмання — орієнтиром став авторитетний «Збірник рецептур» від шеф-кухаря та популяризатора української кухні Євгена Клопотенка. Це дозволило адаптувати європейські страви до потреб дитячого харчування з дотриманням усіх санітарних та дієтичних вимог.
У меню вже з’явились:
Бланманже — ніжний молочний десерт із натуральним ягідним соком, підсолоджений медом;
Гратен «Зебра» — яскрава запіканка з кабачка та картоплі зі сметаною і сиром;
Котлети по-міланськи — запечені курячі котлети в цільнозерновому паніруванні;
Mac&Cheese — класична страва з макаронів у сирному соусі, доповнена броколі, морквою та цвітною капустою.
Кожна страва — не просто їжа, а можливість познайомитись із культурою інших країн, розвивати смакові вподобання і формувати культуру здорового харчування.
Покращенню якості страв сприяло і оновлення харчоблоку закладу: завдяки підтримці міської влади садочок отримав сучасне обладнання — овочерізку та блендер з міксером. Це дало змогу урізноманітнити меню, прискорити процеси приготування та зробити їх ще безпечнішими і кориснішими для малечі.
Проєкт не лише розширює гастрономічний досвід дітей, а й підкреслює важливість культурного обміну та пізнання різноманіття. Як зазначають педагоги, бути європейцем — означає вміти цінувати культуру, відкриватись новому та не боятись експериментувати — навіть у дитячій тарілці.
Читайте також: Умань відвідали французькі благодійники