Зернові: посіяне догляду вимагає

Довгенько весна лякала хліборобів як не холодними дощами, то поривчастими, і, знову ж таки, холодними вітрами. Вони приносили з собою нічну холоднечу, яка опускалася аж до ранкових приморозків. Та, нарешті, всі ці погодні вибрики відійшли в минуле — їм на зміну прийшло давно очікуване рослинами й омріяне людьми тепло. Вдень запанувало справжнє літо, а ночі стали більш-менш комфортними без натяків на ранкові заморозки. Зазеленіли лани, в ріст пішли зернові й технічні культури.

— Нічна холоднеча, що спостерігалася тривалий час, дещо уповільнила ріст та розвиток польових культур, тому нині вони, швидше всього, надолужуватимуть згаяне під теплим сонячним промінням, що сповна володарює щодня, — говорить директор товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрій СВ ПП» Петро Володимирович Карачун. — Із сівбою впоралися більш-менш задовільно, а тепер усі клопоти стосуються догляду за рослинами.

— Цебто — розпушування грунту в просапних культурах? — перепитую керівника.

— Нові технології вирощування, що прийшли на зміну старим, диктують дещо інший хід робіт. Це, насамперед, заслін хворобам та шкідникам рослин, боротьба з бур’янами. Бо довгождане тепло, яке, зрештою, настало, сприяє не лише розвитку посівів, а й активізувало прояви хвороб. На світ Божий рушили й шкідливі комахи, проростають і бур’яни. Тому зараз для всіх цих робіт — гаряча пора. Згідно з технологіями, обробляємо озимину та ярину, зернові й технічні посіви.

Отож у селі Краснопілка, як і в усіх сільгосппідприємствах Уманщини, панує на полях гаряча пора. Правда, охоплює вона дещо меншу кількість працівників, ніж це було під час весняної сівби. Але всі, хто зайнятий зараз у полі, часу не гають і цінують кожну травневу не те що днину, а навіть годину.

Василь МАРЧЕНКО, фото автора, Уманський район

Читайте також: Третина експорту з Черкас — зернові культури

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *