icon clock24.07.2023
icon eye81
Суспільство

На Черкащині в розшуку майже 800 осіб: хто, та чому переховується

Загалом в Україні понад 52 тисячі людей перебувають у розшуку з різних причин. На Черкащині органи влади шукають 794 особи. Аналітики YouControl дослідили дані реєстру розшуку Міністерства внутрішніх справ щодо осіб, які переховуються.

Чоловіків розшукують вп’ятеро частіше, ніж жінок, а 12% тих, хто переховується, — дезертири. Аналітики YouControl дослідили дані реєстру розшуку Міністерства внутрішніх справ щодо осіб, які переховуються від органів влади.

Деяких осіб з часом вдається знайти і їх імена зникають з реєстру розшуку МВС, тоді як інші можуть перебувати в ньому протягом років або навіть десятиліть. Наприклад, 2014–2015 рр. стали піковими за  рівнем поповнення іменами людей, яких досі не можуть розшукати. Саме в цей час в Україні почалися воєнні дії. За ці два роки кількість розшукуваних збільшилася майже на 22 тис осіб. Другий піковий період припадає на початок повномасштабного вторгнення. Так, у 2022 р. розшукували 5,5 тис людей.

Тих же, кого оголошували в розшук до 2010-го, нині в реєстрі всього 4,3 тис. А от лише за першу половину 2023-го до переліку осіб, які переховуються від органів влади, додалося майже 3,5 тис. імен. 

За даними дослідження, здебільшого в розшук подають людей середнього віку (таких майже дві третини). А щодо статі, то чоловіки в п’ять разів частіше потрапляють до реєстру розшуку МВС, ніж жінки. Є й деякі цікаві особливості тих, кого розшукують. У переліку є 77 осіб, яких подавали в розшук, коли їм було більше 80 років, а найстаршій людині – 98 років (стільки було чоловіку 1921 року народження, коли його дані розмістили в реєстрі). Серед розшукуваних є хлопчик, якого не можуть знайти ще з 2016 р. Йому наразі уже 8 років, але він привернув до себе увагу органів влади, коли йому було лише півтора. Найчастіше таких неповнолітніх розшукують в контексті справ щодо позбавлення батьківських прав.

Загалом виділяють 16 причин розшуку. Найбільше осіб переховуються від органів досудового розслідування ‒ їх 31% від загальної кількості. Від прокуратури переховуються 19% людей, а від суду – 15%.

Після анексії Криму та початку війни в рази збільшилася кількість дезертирів, яких досі не знайдено. З 2014 р. їх залишилося 3,5 тис, а з 2015-го – 2,3 тис. Цифри приголомшують, адже наразі за всі роки налічується ціла бригада дезертирів – 6,1 тис. осіб. До речі, 96% осіб потрапили у цей список саме у 2014-2015 рр. та досі розшукуються.

Від Криму до Харкова: географія розшуку Українські органи влади найбільше розшукують людей в Автономній Республіці Крим (23%) – 11,8 тис людей від загальної кількості (тобто від 52,8 тис). На другому місці – розшук людей в Донецькій області (16%) – 8 тис осіб. Київ з 11% опинився на третьому. Так, у столиці розшукують 5,7 тис людей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *