Виручили доброта литовського фермера та завбачливість Олега Чепелухи з волонтерами

За час війни росії з Україною (і в часи АТО/ООС, і нині), довелося побачити багато дечого й мимоволі стати свідком випадків, які не вкладаються в прийнятну схему перебігу подій, зокрема й щодо співпраці військових із волонтерами. Про один із таких моментів і піде ця розповідь.

Щедрість Рімаса Грікініса

Коли від бійців підшефного підрозділу надійшов тривожний сигнал про те, що потрібна нова автівка для використання в районі бойових позицій, очільник козацтва області Віталій Чепелуха довго не роздумував.

— Треба діяти, і якомога швидше, — звернувся Віталій Григорович до сина Олега. — Адже якщо їхня фронтова автівка навіть не пошкоджена снарядом чи міною, однак вона просто розтряслася по прифронтових шляхах та вибоїстих вуличках розбитих шахтарських селищ. Їдьмо в Прибалтику шукати підходяще авто.

Збирання в дорогу було недовгим, і вже незабаром батько й син Чепелухи через Польщу дістались Литви.

— Чому обрали Литву? — перепитую Віталія Чепелуху.

— Та тільки тому, що тут були у нас зв’язки з тутешніми волонтерами, які вже допомагали нам раніше. Отож і взяли курс на Вільнюс.

Проте в столиці довго не затримувались, а, встановивши контакти з кількома знайомими, попередньо поцікавились у них наявністю потрібної техніки. І вже невдовзі поїхали до фермера Рімаса Грікініса. Бо якраз у нього виявилося авто, яке годилося для експлуатації в бойових умовах. Пан Рімас дійсно не перебільшував — наявна автомашина була тією моделлю, що придатна для фронтових шляхів.

— Для мене це святе — помогти вашим бійцям, — сказав литовський патріот. — Бо вони там б’ються проти нашого спільного ворога, захищають і вашу, й нашу свободу.

Заодно Рімас Грікініс запропонував і деякі запасні деталі та вузли для автомашин. Мовляв, беріть, вони на фронті будуть потрібні.

Син ніби у воду дивився

Проте Віталій Григорович на пропозицію Рімаса не приставав:

— Нам замовлень таких не було, а для чого везти через пів Європи такі запчастини.

Однак Чепелуха-молодший міркував інакше, ніж батько.

— Ні тату, нам треба й ці вузли забрати, — наполіг Олег. — Хай не всі, але ті, що можуть стати в нагоді. Хоча б ось цей задній міст до Mitsubishi L200. Бо він в Україні — дефіцит, навряд чи швидко такий вузол у нас знайдеш.

Запчастину Чепелухи таки взяли. Доправили міст через Польщу — і громіздка деталь таки доїхала з Литви в Черкаси. Автівка литовського фермера вже незабаром була на фронтовому Донбасі, куди її відігнали козаки-волонтери, а міст знайшов собі прихисток у гаражі Чепелух на кілька тижнів. Прийшов час і для нього. Олег Чепелуха, як мовиться, ніби у воду дивився: невдовзі бійці одного батальйону оголосили про терміновий пошук якраз такого мосту.

Їхали на трьох колесах під ворожим обстрілом

На такий відкритий пошук запчастини фронтовики пішли після того, як обдзвонили всіх знайомих і незнайомих волонтерів, друзів та земляків. На превеликий жаль, ніде потрібного заднього мосту для Mitsubishi такої моделі в Україні не знайшлося.

Виявилося, що їхнє авто біля бойових позицій одного дня засікли ворожі дрони. Бійці помітили й вирішили покинути небезпечну точку. Та це виявилося майже неможливим — по автівці почали стріляти. Авто рушило в тил, і вже набирало (наскільки це було можливим) швидкість, коли вибухом було пошкоджене одне з задніх коліс. Зупинятись — смерті йти назустріч, тому вирішили рухатися на трьох колесах. Отак і їхали на одному задньому колесі й одному диску. Машину перекособочило, металевий диск по камінцях кресав іскри, але авто просувалось із небезпечної зони. Зрештою, задній міст так перекосило, що швидкість впала до мінімуму. Однак ніхто в автівці не постраждав. А сам транспортний засіб відтоді став на прикол, бо на розбитий і перекошений задній міст вже годі було припасувати колесо.

І ось сюди, в цей підрозділ, під час останньої нашої поїздки козаки-волонтери й повезли задній міст від литовського фермера. Солдат Василь Солтанюк, побачивши цей громіздкий вантаж, вдячний за нього вдесятеро більше, ніж за смаколики, фрукти та домашні ласощі.

— Це ж наша бойова машина вже завтра буде в строю, — говорив фронтовик. — Ми до неї звикли, вона себе гарно зарекомендувала в фронтових умовах, а це багато значить для нас.

Так запасний вузол, запропонований литовським фермером, став у пригоді нашим бійцям на фронтовому Донбасі.

Василь МАРЧЕНКО, фото автора, фронтовий Донбас.

Читайте також: Згуртовані та загартовані: волонтери навідали бойовий підрозділ на Слобожанщині

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *