icon clock25.09.2024
icon eye6
Суспільство

KOZAK SYSTEM співав у центрі Черкас

З благодійним концертом на підтримку ЗСУ минулої п’ятниці виступив у Черкасах український рок-гурт KOZAK SYSTEM. Це колектив, який у 2014 році не сходив зі сцени Євромайдану, брав безпосередню участь у подіях Революції гідності.

KOZAK SYSTEM заспівав «Українське сонце», «П’ять хвилин», «Хто, як не ти», «Не моя» й інші. Між піснями соліст Іван Леньо говорив до слухачів.

— Хтось із мудрих сказав, що коли ми воюємо з москалями, то втрачаємо менше, ніж коли не воюємо… Згадайте, скільки росія звела зі світу українців, ще від перших гетьманів. Більше сорока мільйонів наших земляків були знищені москвою тільки за те, що хотіли бути українцями. Історію треба знати, тоді те, що сьогодні відбувається, для багатьох не стало б сюрпризом.

— Коли місто Ірпінь 72 бригада звільнила від окупації, серед тих, кого ми евакуювали, був житель, якого ми застали на згарищі — чорного від диму і від горя, — розповів Іван Леньо. —  На його очах познущалися з його доньки і дружини і вбили їх. І коли я запитав цього ірпінця: «Чого ж ви не виїхали?», він відповів (що характерно, російською): «Ми й уявити собі не могли, що вони себе так вестимуть». Він думав, що братній народ… Але він сказав нам: «Я обов’язково вивчу українську мову, бо не хочу мати нічого спільного з такими нелюдами».

Співав KOZAK SYSTEM і на слова Василя Симоненка

Іван Леньо зауважив, як пророче поет у 20-річному віці зумів передбачити: «Можливо, знову загримлять гармати…». І як це було сміливо: надворі стояли перші післясталінські роки, а він писав: «За нашу землю, дорогу й кохану, я рад прийнять на себе всі вогні».

Все це адресувалося передусім молоді, якої було багато на концерті. Також прийшли послухати гурт українські захисники, чимало з яких — на милицях, на протезах: як про них заспівав KOZAK SYSTEM, «люди-титани».

Під час концерту відбулася церемонія нагородження — нагрудні знаки «За мужність і героїзм» вручили учасникам бойових дій, які, попри поранення, продовжують боротися за нашу країну на спортивному фронті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *