icon clock30.09.2024
icon eye22
Суспільство

Як у Тальнівській громаді дбають про енергетичну безпеку

З листопада минулого року на Тальнівщині працює завод із виготовлення паливних пелетів. Це комунально-приватне підприємство створене завдяки партнерству між Тальнівською міською радою й ТОВ «Колві Грін Енерджі», розповів очільник Тальнівської міської громади Василь Сідько під час зустрічі з журналістами, яких Харківський пресклуб зібрав на Уманщині. І воно робить свій внесок в енергетичну безпеку громади.

— Міська рада надала інвестору в оренду земельну ділянку, придбала ангар. Уже за перший рік роботи бізнесмени вклали у виробництво близько 4-5 мільйонів гривень, — пояснив Василь Сідько. — Пелети виготовляють із рослинних відходів, у тому числі перебитого на тріску гілля, що залишається після прибирання комунальниками території громади. Раніше такі відходи вивозили на сміттєзвалище. Тепер вони стали сировиною для виготовлення екологічних гранул. Їх використання допомагає економити кошти на придбанні дорогого газу, зробити громаду енергетично незалежною: пелетами опалюють об’єкти соціальної сфери, комунальні заклади.

Представник інвестора, директор заводу Віктор Крошка зазначив, що зініціював створення цеху його син Олександр ще до повномасштабної війни. Реалізували задумане наприкінці 2023 року. Співпрацю організували на договірних умовах: міська рада постачає сировину, а приватна фірма — виробляє та продає громаді екологічне паливо.

— Економія енергоресурсів суттєва: дві тонни гранул із високоякісної деревини замінюють тисячу кубів газу, який, до слова, не належить до відновлюваних. За таку економію варто боротися, — сказав Віктор Олександрович Хоча собівартість їх виготовлення — немала. Тому після закінчення війни правильною була би співпраця з державою щодо встановлення пільг та іншої підтримки такої діяльності.

Директор продемонстрував перспективний план співробітництва, відповідно до якого за десять років у виробництво планують інвестувати сотні мільйонів гривень. У майбутньому — наміри щодо будівництва енергетичних об’єктів, що працюють на відновлюваній сировині.

— В цей час виробляємо модульні пересувні котельні фірми Колві, в яких є велика потреба. Їх можна постачати до багатьох невеликих містечок, захисникам на передову.

Тетяна КАЛИНОВСЬКА, Тальнівщина

Читайте також: Долати виклики війни допомагає згуртованість

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *