icon clock05.11.2025
icon eye8
Суспільство

Як обрати каву

Популярність кави давно б’є всі рекорди. У багатьох кавоманів є вдома джезва, гейзерна кавоварка або навіть кавомашина. Водночас набагато важливіше правильно вибрати каву, яка в них готуватиметься.

Як визначити просмажування кави і помел? Ступінь обсмаження вказується на упаковці. Він може бути світлим, середнім і темним. Іноді деякі виробники можуть оцінювати його від 1 до 5, що також спрощує розуміння.

Світлому обсмажуванню властивий яскравий фруктовий смак і помітна кислинка. Середнє характеризується балансом солодкості та кислотності, а ось темне має помітну гіркоту, ноти чорного шоколаду і карамелі з мінімальною кислинкою.

Світлу і середню найкраще брати для фільтра, а середню і темну — для еспресо й усіх напоїв з додаванням молока і вершків.

Ще один важливий нюанс — це дата, коли було проведено обсмажування. Вона також є на упаковці, а якщо її немає, то варто задуматися. Це — головний показник свіжості.

Додому краще брати свіжообсмажену каву — це від 7 до 21 дня після обсмажування. Також насичений аромат і смак залишається у зерен до 4-5 тижнів. Через 2-3 місяці кава почне втрачати свої якості, а напій із неї буде посереднім.

Корисно буде знати, який помел. Шукайте на упаковці такі слова:

надтонкий (для еспресо-машин);

тонкий (для турки);

середній (для аеропресів, крапельних і гейзерних кавоварок);

великий (для френч-преса).

При виборі кави звертайте увагу на регіон і країну походження. Це має великий вплив на смак:

ягідний, цитрусовий і легкий — Ефіопія;

горіховий, карамельний, шоколадний і щільний — Бразилія;

м’яка, фруктова, з балансом солодкості та кислинки — Колумбія;

ягідний, винний і з яскравою кислинкою — Кенія;

пряний, землистий і насичений — Індонезія (Ява, Суматра).

Наступний важливий пункт стосується сорту — арабіка чи робуста. Перший — більш витончений, фруктово-ягідний і з кислинкою. Другий — міцний, гіркий, з горіховим смаком і з вищим вмістом кофеїну. Крім того, можна взяти суміш, яка дасть змогу отримати найкраще від обох сортів. Арабіку та робусту змішують у різних пропорціях, що впливає на міцність напою, аромат і смак.

Для бадьорості варто зупинити вибір на робусті або суміші, а ось для фільтра часто беруть арабіку.

Іноді на пачці можна побачити «какао», «малина», «жасмин» чи інші слова, що геть збивають з пантелику. Хоча існує ароматизована кава, ці написи стосуються асоціацій, які вловив у зернах дегустатор або обсмажувач. Якщо хочеться солодкого напою, то обирайте пачку з примітками карамель, шоколад. А ось цитруси і ягоди додадуть свіжості. На пачках міцної кави пишуть «прянощі», «чорний шоколад».

Найкраще вибирати упаковки, в яких є клапан або зіп-лок. У них максимально зберігається свіжість. Прийнятним варіантом є герметичні пачки без клапана, а ось крафтового паперу або прозорих упаковок варто уникати. Зерна швидко втратять у них аромат.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *