У 2023 році виробництво продукції рослинництва в Черкаській області збільшилося на 19%. Про торішній урожай інформують у головному управлінні статистики в області.
Товаровиробники всіх категорій господарств одержали 4,5 млн т зерна, що на 22% більше, ніж у 2022 році. Виробництво зерна продовольчих культур збільшилося на 15% і склало 1190,3 тис.т.
Збільшення виробництва зернових культур було обумовлене підвищенням урожайності на 14,4 ц з 1 га (урожайність склала 70,9 ц з 1 га). В усіх категоріях господарств також зросло виробництво цукрового буряка на 50% (682,7 тис.т) і ріпаку на 21% (212,2 тис.т). Виробництво сої збільшилося на 15% (261,7 тис.т), а соняшника – на 2,6 ц (696,8 тис.т).
Господарства населення є основними виробниками картоплі, овочів та плодоягідної продукції. Вони зібрали урожай 99% (від загального обсягу) картоплі (1320,4 тис.т), 82% плодів та ягід (29,8 тис.т) і 76% овочів (344,4 тис.т). Обсяг виробництва картоплі збільшився на 43%, овочів — на 8%, а плодів та ягід зменшилось на 22%.
Читайте також: Черкащина — у трійці лідерів за урожайністю зернових